Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/sq-academy.pl/includes/menu.inc).

Wspomaganie właściwej diety herbatami

Herbata biała nie ma przed nami żadnych sekretów. Pokażemy ci jak wygląda jej parzenie, jakie własności i działanie posiada biała herbata.

Opis i tok wytwórczości: herbaty białe swój srebrzysto-biały kolor zawdzięczają unikalnemu przebiegowi wytwórczości. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić na wiosnę pączki, zabezpiecza się przed promieniami słońca, w taki sposób by nie wykształcały chrolofilu-pigmentu nadającego zielony kolor liściom.


Wywołuje to więdnięcie kształtujących się liści, które po wysuszeniu stają się białą herbatą. Tok produkcji i krótki okres zbioru białej herbaty ma nie jedynie wpływ na unikalne zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa również na cenę suszu. W naszej ojczyźnie 100gram białej herbaty kosztuje 20-100 zł.

herbata na biurku i książka
Author: Frank Haferkorn
Source: http://www.flickr.com
Parzenie białej herbaty: Białą herbatę parzyć możemy po trzykroć w temperaturze 85-90 °C przez ok. 5 minut. Tak zaparzony napar zachowa najodpowiedniejsze wartości smakowe i swój unikatowy aromat. Napar z białej herbaty mieści ogromnie dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą wytrzymałość, łagodzi napięcia i stresy. Duża zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawusi z diety. Napar oddziałuje pobudzająco i orzeźwiająco.

Czy niezbędne będzie Ci kompleksowe objaśnienie (https://www.apteczka-madrali.pl/) tego tematu z wieloma detalami? Mamy dla Ciebie miłą informację - odszukasz je w podanym linku.

Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, iż herbaty białe wspierają koncentrację. Białą herbatkę zaleca się osobom obarczonym genetycznie schorzeniami nowotworowymi, gdyż zawiera nawet do trzech razy sporzej związków antymutagennych - sprawdź ceny białych herbat. Nie bez przyczyny zwana jest "eliksirem młodości". Mieszczące się w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kubek naparu mieści ponad dwa razy więcej owych substancji niż herbata zielona.


Natomiast herbaty pu - erh to tzw. "pogromcy tłuszczu". Ciemna herbata Pu-Erh należy do gatunków w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny aromat oraz smak. W procesie produkcji liście nabierają właściwości aktywujących przemianę materii, co cenią osoby na diecie odchudzającej - herbaty pu - erh na Aby czerpać jak najsporzej z cennych własności herbaty Pu-Erh należy parzyć ją w porcelanowym czajniku, w miękkiej wodzie, 3-7 minut. Susz możemy zalać wodą zaraz po zagotowaniu, zaś poniektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do gatunków o delikatnych listkach najlepiej stosować nieco chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh aktywizują generowanie soków trawiennych a także reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm tłuszczów.