Wspomaganie właściwej diety herbatami

Herbata biała nie ma przed nami żadnych sekretów. Pokażemy ci jak wygląda jej parzenie, jakie własności i działanie posiada biała herbata.

Opis i tok wytwórczości: herbaty białe swój srebrzysto-biały kolor zawdzięczają unikalnemu przebiegowi wytwórczości. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić na wiosnę pączki, zabezpiecza się przed promieniami słońca, w taki sposób by nie wykształcały chrolofilu-pigmentu nadającego zielony kolor liściom.

Wywołuje to więdnięcie kształtujących się liści, które po wysuszeniu stają się białą herbatą. Tok produkcji i krótki okres zbioru białej herbaty ma nie jedynie wpływ na unikalne zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa również na cenę suszu. W naszej ojczyźnie 100gram białej herbaty kosztuje 20-100 zł.



herbata na biurku i książka
Author: Frank Haferkorn
Source: http://www.flickr.com
Parzenie białej herbaty: Białą herbatę parzyć możemy po trzykroć w temperaturze 85-90 °C przez ok. 5 minut. Tak zaparzony napar zachowa najodpowiedniejsze wartości smakowe i swój unikatowy aromat. Napar z białej herbaty mieści ogromnie dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą wytrzymałość, łagodzi napięcia i stresy. Duża zawartość kofeiny pozwala na wyeliminowanie kawusi z diety. Napar oddziałuje pobudzająco i orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią również fakt, iż herbaty białe wspierają koncentrację. Białą herbatkę zaleca się osobom obarczonym genetycznie schorzeniami nowotworowymi, gdyż zawiera nawet do trzech razy sporzej związków antymutagennych - sprawdź ceny białych herbat. Nie bez przyczyny zwana jest "eliksirem młodości". Mieszczące się w białej herbacie polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Kubek naparu mieści ponad dwa razy więcej owych substancji niż herbata zielona.

Natomiast herbaty pu - erh to tzw. "pogromcy tłuszczu". Ciemna herbata Pu-Erh należy do gatunków w pełni fermentowanych, stąd jej charakterystyczny, ziemisto-korzenny aromat oraz smak. W procesie produkcji liście nabierają właściwości aktywujących przemianę materii, co cenią osoby na diecie odchudzającej - herbaty pu - erh na Aby czerpać jak najsporzej z cennych własności herbaty Pu-Erh należy parzyć ją w porcelanowym czajniku, w miękkiej wodzie, 3-7 minut. Susz możemy zalać wodą zaraz po zagotowaniu, zaś poniektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do gatunków o delikatnych listkach najlepiej stosować nieco chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh aktywizują generowanie soków trawiennych a także reguluje pracę jelit wspomagając metabolizm tłuszczów.