Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/sq-academy.pl/includes/menu.inc).

Ogromne zastosowanie oleju z drzewa arganowego

Olej arganowy jest pozyskiwany z drzewa arganowego, które rośnie wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Proces jego zdobywania jest kłopotliwy, albowiem wytwarzany jest ręcznie.




olej arganowy sklep
Source: pixabay.com


Olej ten dzięki swym właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym ma ogromne przeznaczenie tak kuchni, jak i w kosmetologii. Jednakże docenia się go nie wyłącznie z tego powodu.


Olej arganowy sklep oferuje w dwóch gatunkach. Spożywczy sporządza się z prażonych nasion drzewa arganowego. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem i autentycznym orzechowym posmakiem i zapachem. Z kolei olej arganowy dla celów kosmetycznych tłoczy się z nieprażonych nasion. Jest on o wiele jaśniejszy aniżeli ten przeznaczony do konsumpcji i posiada nieznacznie kwaskowy zapach.


Substancje które są w tym oleju mają własności pielęgnujące. Antyoksydanty, w tym witamina E przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, a więc zapobiegają powstawaniu zmarszczek i zmniejszają już te będące. W związku z tym olej arganowy jest zaplanowany przede wszystkim do pielęgnowania cery dojrzałej z przejawami starzenia, podrażnionej, zniszczonej.

Jeżeli znajdujące się w tym miejscu wiadomości są według Ciebie niebanalne, kliknij tutaj, gdyż w danym serwisie (https://apteczkadziecka.pl/pol_m_DZIECKO_Mleka-dla-dzieci-2206.html) też przeczytasz coś ciekawego!

Oprócz tego chroni skórę przed zanieczyszczeniami. Wskazany jest również osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca, czy egzema.


Ludzki szkielet
Author: Thomas Quine
Source: http://www.flickr.com


Olej arganowy jest bardzo lubiany przez kucharzy, przydaje potrawom europejskim orientalną nutę. Na jego bazie jest możliwość przyrządzić sosy i marynaty. Jest także wspaniałym uzupełnieniem do potraw z ryb i mięsnych.




Najlepiej go dodawać do dań bezpośrednio przed podaniem, w ten sposób, aby nie stracił swoich rzeczywistych własności. Niewskazane jest stosowanie go do smażenia.