Ogromne zastosowanie oleju z drzewa arganowego
Posted By addmean On Tuesday, 26 July 2022
Olej arganowy jest pozyskiwany z drzewa arganowego, które rośnie wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Proces jego zdobywania jest kłopotliwy, albowiem wytwarzany jest ręcznie.

Source: pixabay.com
Olej ten dzięki swym właściwościom leczniczym i pielęgnacyjnym ma ogromne przeznaczenie tak kuchni, jak i w kosmetologii. Jednakże docenia się go nie wyłącznie z tego powodu.
Olej arganowy sklep oferuje w dwóch gatunkach. Spożywczy sporządza się z prażonych nasion drzewa arganowego. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem i autentycznym orzechowym posmakiem i zapachem. Z kolei olej arganowy dla celów kosmetycznych tłoczy się z nieprażonych nasion. Jest on o wiele jaśniejszy aniżeli ten przeznaczony do konsumpcji i posiada nieznacznie kwaskowy zapach.
Substancje które są w tym oleju mają własności pielęgnujące. Antyoksydanty, w tym witamina E przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, a więc zapobiegają powstawaniu zmarszczek i zmniejszają już te będące. W związku z tym olej arganowy jest zaplanowany przede wszystkim do pielęgnowania cery dojrzałej z przejawami starzenia, podrażnionej, zniszczonej.
Jeżeli znajdujące się w tym miejscu wiadomości są według Ciebie niebanalne, kliknij tutaj, gdyż w danym serwisie (https://apteczkadziecka.pl/pol_m_DZIECKO_Mleka-dla-dzieci-2206.html) też przeczytasz coś ciekawego!
Oprócz tego chroni skórę przed zanieczyszczeniami. Wskazany jest również osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca, czy egzema.
Jeżeli znajdujące się w tym miejscu wiadomości są według Ciebie niebanalne, kliknij tutaj, gdyż w danym serwisie (https://apteczkadziecka.pl/pol_m_DZIECKO_Mleka-dla-dzieci-2206.html) też przeczytasz coś ciekawego!
Oprócz tego chroni skórę przed zanieczyszczeniami. Wskazany jest również osobom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca, czy egzema.

Author: Thomas Quine
Source: http://www.flickr.com
Olej arganowy jest bardzo lubiany przez kucharzy, przydaje potrawom europejskim orientalną nutę. Na jego bazie jest możliwość przyrządzić sosy i marynaty. Jest także wspaniałym uzupełnieniem do potraw z ryb i mięsnych.
Najlepiej go dodawać do dań bezpośrednio przed podaniem, w ten sposób, aby nie stracił swoich rzeczywistych własności. Niewskazane jest stosowanie go do smażenia.