Suplementacja diety - komu jest zalecana?
Posted By addmean On Monday, 12 September 2022
Witamina D jest niezbędnym regulatorem gospodarki wapniowo-fosforanowej, warunkującym harmonijne działanie układów: mięśniowego, nerwowego, kostnego i immunologicznego. Odpowiednie stężenie witaminy D w organizmie niezbędne jest do poprawnego absorbowania fosforanów a także wapnia w przewodzie pokarmowym, zwiększa ich wchłanianie w obrębie nerek i wpływa na rozwój i mineralizację kośćca.
Co się dzieje, gdy witaminy D mamy za mało? W podobnej sytuacji jesteśmy w wyższym stopniu narażeni na rozwój wielu chorób, jak cukrzycy insulinozależnej i zaburzeń autoimmunologicznych. Częściej również zapadamy na nieswoiste zapalenia jelita. Witamina D odgrywa także rolę w odpowiedzi odpornościowej organizmu, regulacji cyklu apoptozy, stąd działanie chroniące nie tylko przed zakażeniami, ale i przed nowotworami, w szczególności rakiem sutka a także czerniakiem.
Prawie 90 proc. witaminy D w układzie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania UVB. Natomiast egzogenna witamina D jest dostarczana wraz z pokarmem. Do pokarmów bogatych w wit. D należą: łosoś, sardynki, mleko. W Polsce ich spożycie jest zbyt małe aby pokryć zapotrzebowania na witaminę D, w związku z tym powinno się przyjmować ją w postaci suplementów.
Deficyt magnezu z kolei przynosi objawy, które często są mylące. Byle drobnostka wyprowadza cię z równowagi, źle śpisz i czasem chwytają cię skurcze? A może uskarżasz się na drżenie powiek i ciągłe zmęczenie? Nim poczniesz biegać po doktorach, rozpocznij od uzupełnienia magnezu. Magnez jest organizmowi potrzebny, żeby procesy życiowe przebiegały poprawnie. Tymczasem wiele ludzi cierpi na niedostatek magnezu. Powód? To najczęściej jedzenie (zobacz cukiernia) żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu. Magnez odpowiedzialny jest za efektywne działanie układu sercowo-naczyniowego.
Wspomniane suplementy nabędziemy bez recepty w każdej z aptek internetowych - .
80 proc. Polaków ma deficyt witaminy D. Lekarze alarmują, ponieważ jej znaczenie dla naszego organizmu jest niezwykle istotne. Witamina D to prawdziwy eliksir życia, ochrania przed szeregiem chorób , także nowotworami. Ale co robić, kiedy witaminy D mamy zbyt mało?

Author: Infrogmation of New Orleans
Source: http://www.flickr.com
Co się dzieje, gdy witaminy D mamy za mało? W podobnej sytuacji jesteśmy w wyższym stopniu narażeni na rozwój wielu chorób, jak cukrzycy insulinozależnej i zaburzeń autoimmunologicznych. Częściej również zapadamy na nieswoiste zapalenia jelita. Witamina D odgrywa także rolę w odpowiedzi odpornościowej organizmu, regulacji cyklu apoptozy, stąd działanie chroniące nie tylko przed zakażeniami, ale i przed nowotworami, w szczególności rakiem sutka a także czerniakiem.
Prawie 90 proc. witaminy D w układzie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania UVB. Natomiast egzogenna witamina D jest dostarczana wraz z pokarmem. Do pokarmów bogatych w wit. D należą: łosoś, sardynki, mleko. W Polsce ich spożycie jest zbyt małe aby pokryć zapotrzebowania na witaminę D, w związku z tym powinno się przyjmować ją w postaci suplementów.

Author: Thomas Quine
Source: http://www.flickr.com
Wspomniane suplementy nabędziemy bez recepty w każdej z aptek internetowych - .